Verksamhetsberättelser

Verksamhetsberättelse för Essingeskolans schackklubb 2016

Essingeskolans schackklubb hade 2016 25 medlemmar, från årskurs 2-5. Detta är en minskning med 49% jämfört med förra året. Medlemsantalet kan jämföras med 2015 års medlemsantal som var 47. 2014 hade vi 38 medlemmar.

Medlemsavgiften var 0 kr. Verksamheten finansierades till 100% av bidrag från idrottsförvaltningen.

Årets viktigaste verksamhet har varit träningarna som under läsåret har hållits på måndagarna i Essingeskolans lokaler (skolloven undantagna). Våra duktiga tjejer i klass 6, Gabriella, Julia, Isa, Bianca, Diala och Elvira, samt Ebba i klass 4E har stått för undervisningen. Maria Helle har stått för den övergripande planeringen har tillhandahållit utbildningsmaterial. Stort tack till Maria som haft det övergripande ansvaret för denna fina träningsverksamhet utan ersättning! Ulrika Kågström har fixat med mellanmål till dessa träningar, bulle och banan! Detta eftersom träningen är förlagd på sådan tid att ungdomarna inte hinner äta mellanmål på fritids.

Under våren deltog Essingeskolan med 2 lag i turneringen Yes2Chess, en internationell schacktävling där matcherna spelas på nätet. Efter många och hiskeligt spännande spelomgångar lyckades Lag 1(Julia, Elvira, Isa, Gabriella & Marcus) ta sig till semifinal och vann denna spelomgång. Även Lag 2 (Diala, Bianca, Josephine, Oscar och Karl) spelade otroligt bra och kom till kvartsfinal, av ca 250 deltagande svenska lag. Den internationella finalen, där bland annat USA, Storbritannien och Tyskland deltog, gick av stapeln i London den 5-6 juni. Där spelade våra fantastiska elever sig till en hedersam 3:e plats! Tävlingsarrangören stod för alla omkostnader för hela teamet, inklusive 3 ledare(Maria, Olle & Ulrika).

Årets Schack56:a spelades i ett fullsatt Annexet, Globen, drog 58 klasser och 1,200 deltagande elever. I hård konkurrens tog Essingeskolans klass 5D hem vinsten, tätt följd av klass 5E. I den individuella 10-topp resultatlistan fann vi inte mindre än 4 elever från Essingeskolan: Julia på 4:e plats, tätt följd av Isa, Diala och Gabriella!

Även i år arrangerade klubben Essingeskolans schackmästerskap. Tävlingen gick av stapeln den 23:e maj och lockade totalt 23 elever i årskurserna 2-5 från Essingeskolan. En jättefin turnering med starkt spel från alla deltagare! Extra stort grattis till Julia som knep förstaplatsen, och Isa och Diala som blev stolta silver och bronsmedaljörer. Stort tack till Jonas Hansbo och Sonny Lundkvist som även i år ställde upp som domare och gjorde det möjligt för oss att arrangera tävlingen. Klubben bjöd på fika.

Den 7-9 oktober spelades Skol-SM i Schack i Lindesberg, en av årets höjdpunkter. Tävlingen spelas i 9 klasser, från lågstadiet upp till gymnasienivå. 381 elever från hela Sverige deltog. Essingeskolan kom på 4:e plats! I klassen 9 år placerade sig Ebba på en 10:e plats, som bästa tjej i sin grupp. Även i gruppen Klass 12 år fick vi trots ett mycket starkt startfält många fina placeringar med bland annat Elvira på en 15:e plats och Gabriella på en 24:e plats.

I oktober höll Jesper Hall en schackledarutbildning – hur lär man bäst ut schack till barn och ungdomar. Våra unga schackledare, samt undertecknad, gick denna utbildning. Tjejerna blev dessutom intervjuade av Jesper efter kursen, klippen finns att finna på Youtube. 

Vi hade även flera lag representerade i Skolornas Lag-DM, som spelades i Stockholms schacksalonger.

Essingeskolans schackklubb har varit representerad på och tagit medaljer i alla lovturneringar (Sportlov, Påsklov & Höstlov) som Stockholms schacksalonger under året har ordnat.

Styrelsen har bestått av:

Christian Geisler, Ordförande & Sekreterare

Ulrika Kågström, Kassör

Anders Kullberg, Ledamot

Maria Helle, Ledamot

Anna Ljunglöf, Ledamot

Revisor har varit Maria Sandell

Valberedning: Anna Åsberg

Föreningen har endast haft ett protokollfört möte och det var årsmötet den 10 februari 2016. Närvarade gjorde Christian, Ulrika och Anders.

 

Verksamhetsberättelse för Essingeskolans schackklubb 2015

Essingeskolans schackklubb hade 2015 47 medlemmar, från årskurs 2-5. Detta är en ökning med 24% jämfört med förra året.

Årets viktigaste verksamhet har varit träningarna som under läsåret har hållits på måndagarna i Essingeskolans lokaler (skolloven undantagna). Maria Helle och Anna Ljunglöf har ställt upp och tränat våra medlemmar utan ersättning. Stort tack till dem! Ulrika Kågström har fixat med mellanmål till dessa träningar, bulle och banan! Detta eftersom träningen är förlagd på sådan tid att ungdomarna inte hinner äta mellis på fritids.

Även i år arrangerade klubben ett Essingeskolans schackmästerskap. Tävlingen gick av stapeln den 25e maj och lockade totalt 29 elever i årskurserna 2-5 från Essingeskolan och Ekensbergsskolan. Stort grattis till Gabriella Geisler-Kågström från Essingeskolan som i år får den stora glädjen att titulera sig Essingeskolans schackmästarinna. Stort tack till Jonas Hansbo och Sonny Lundkvist som även i år ställde upp som domare och gjorde det möjligt för oss att arrangera tävlingen. Klubben bjöd på fika.

I rikstävlingen schackfyran deltog vi med två lag(klass 4 d och klass 4e). Båda klasserna vann i sina respektive grupper i den stora tävlingen i Globen där över 3000 elever deltog. Riksfinalen gick av stapeln i Västerås, i ABB-Arena. 2300 elever från 130 klasser deltog i finalen. Klass 4 d kom på 24 plats och Klass 4e kom på 41 plats. Stort grattis, en fantastisk insats! Ett helt gäng av våra duktiga spelare lyckades dessutom kvalificera sig till det individuella schackfyranmästerskapet som i år spelades i Sunne. Vi vill här särskilt nämna Diala Kaya-Eesens insats som resulterade i en hedrande 8e plats.

I Schack 56:an, en tävling som vänder sig till skolor i Stockholmsregionen, deltog vi med ett lag (5d/e). Av 62 deltagande lag kom vi på 10e plats!

Den 11 oktober spelades Skol-SM i Schack i Västerås, en av årets höjdpunkter. Tävlingen spelas i 9 klasser, från lågstadiet upp till gymnasienivå. 423 elever från hela Sverige deltog. Och Essingeskolan kom på 3e plats! Särskilt stort grattis till Ebba Geisler-Kågström som kom på 10e plats och därmed blev bästa tjej i sin klass (klass: 2007).

Vi hade även flera lag representerade i Skolornas Lag-DM, som spelades i Stockholms schacksalonger.

Essingeskolans schackklubb har varit representerad på och tagit medaljer i alla lovturneringar (Sportlov, Påsklov & Höstlov) som Stockholms schacksalonger under året har ordnat.

Ekonomin i föreningen är god. Vi gjorde 2015 i princip ett nollresultat: -22 kr och vi har 5194 kr i tillgångar. Intäkterna uppgick på grund av ett extrabidrag från Staden till 12,850 kr (2014: 10,050 kr). Kostnaderna uppgick till 12,872 kr (2014: 9,097 kr) varav den största kostnadsposten rör bullar och bananer till måndagsträningarna: 9,634 kr. Detta belopp inkluderar även ej bokförda utgifter för 2014, uppgående till ett belopp om 1,147 kr. En ytterligare förklaring till de ökade bullar&banankostnaderna är att fler elever deltagit i måndagsträningarna (47 medlemmar 2015 jämfört med 38 medlemmar 2014).

Styrelsen har bestått av:

Christian Geisler, ordförande & sekreterare

Ulrika Kågström, kassör

Anders Kullberg, ledamot

Maria Helle, ledamot

Anna Ljunglöf, ledamot

Revisor har varit Maria Sandell

Valberedning: Elisabeth Elgán

Föreningen har endast haft ett protokollfört möte och det var årsmötet den 10 februari 2015.

 

Stockholm 7 februari 2016,

Styrelsen genom Ulrika Kågström, Kassör.

 

 

 

Välkommen...

...till schackklubbens hemsida!

 

Besökare hittills:

räknare

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)